Gå till Innehållet

Ny rapport avslöjar brister i arbetsmiljön för första linjens chefer

Arbetsmiljöverket har nyligen genomfört inspektioner på över 1 100 företag inom den privata sektorn för att undersöka arbetsmiljön hos chefer. I förra veckan presenterades rapporten och resultaten är alarmerande. Arbetsmiljöverket slår fast att det i hela 65 procent av företagen fanns brister, framför allt relaterade till organisatoriska och sociala faktorer.

Innehåll på sidan

Företag ser inte chefer som arbetstagare

I arbetsmiljöverkets rapport framgår det tydligt att chefer ofta inte inkluderas det systematiska arbetsmiljöarbetet utan hanteras individuellt genom samtal med chefer högre upp inom organisationen. Många företag ser inte chefer som arbetstagare som ska ingå i det ordinarie arbetsmiljöarbetet utan snarare som utövare av detta. Detta kan få långtgående konsekvenser för såväl företagen som för individen. 

Första linjens chefer spelar en avgörande roll inom många företag och det är ofta unga medarbetare som genom dessa roller tar de första stegen i chefskarriären. Arbetsmiljöverkets rapport visar på brister inom de sociala faktorerna och att det finns en risk att en kultur av överbelastning kan etableras. Detta är särskilt allvarligt bland unga chefer som förväntas uthärda svårigheter innan de kan förvänta sig förbättringar. Det kan för den enskilde ledat till stress och stressrelaterade symptom som innebär stora risker för hälsan.

Akavia välkomnar Arbetsmiljöverkets rapport och betonar behovet av ett ökat ansvar från företagsledningarnas sida. Akavias egna undersökningar bland chefer visar på liknande problematik, där bland annat en majoritet av cheferna upplever en ohållbar arbetsbelastning och brist på balans mellan arbete och privatliv. Akavia vill därför se:

  • Bättre arbetsmiljö för chefer

    Akavias undersökning i mars 2023 visade att två av tre chefer ansvar att de har alldeles för mycket att göra. En av tre är anser inte att de har balans mellan arbete och privatliv. En lika stor andel har symptom av stress så som sömnsvårigheter, hjärtklappning och spänningshuvudvärk, varje vecka. Det är inte hållbart eller rimligt. Chefers arbetsmiljö måste förbättras.
  • Locka fler unga till chefsroller

    En av fyra unga nyexaminerade akademiker uppgav i Akavias undersökning från 2023 att risk för hög arbetsbelastning är skälet till att de inte vill bli chefer. Det är illavarslande. Vi vet att unga chefer i högre utsträckning tycker att chefsrollen är otydlig, emotionellt krävande och att stödet från organisationen ofta brister. Detta kan leda till negativa effekter på hälsan, möjligheten att utveckla ett gott ledarskap och viljan att stanna kvar i chefskap. Arbetsgivare har ett stort ansvar för att ta tillvara det intresset och skapa säkra och inspirerande miljöer för dem.
  • Chefer ska behandlas som andra medarbetare

    Arbetsmiljöverkets rapporter visar på allvarliga brister. Chefer måste, när det gäller arbetsmiljö, systematiskt förebyggande arbete och riskbedömningar, hanteras på precis samma sätt som alla andra medarbetares. 

Mer om arbetsmiljö för chefer

Hållbart ledarskap – ett ansvar för chefens chef

84 procent av cheferna anser att de har ett intressant och stimulerande arbete. Däremot är det många som upplever stor stress och en hög arbetsbelastning. Ta del av senaste undersökningen här.